Deluxe Delicacy Entreprise ( CA0170105-W)
Lot 6/764 Kg Pelindung, Beserah,
26100 Kuantan, Pahang.
delicacystopcentre@yahoo.com
Fb: MazniHaznira MohdNazir
0169504232/01118177318

*********************************************************************************************************************************************************
Terima Kasih kerana berkunjung ke Laman ini.

Bahulu adalah sejenis makanan tradisional yang amat di gemari oleh semua peringkat umur. Semakin hari bahulu semakin berkembang dengan sentuhan moden, dengan pelbagai jenis perisa dan inti. dlm kemodenan bahulu, kami masih mengekal resepi tradisional nenek moyang.... tanpa pengawet, bahulu boleh tahan sehingga sebulan.

Sesuai dijadikan Cenderahati / Doorgift untuk Majlis Perkahwinan , Pertunangan , Akikah , Cukur Jambul , Hari Jadi dan sebarang majlis.

***************************************************************************************************************************************************************************************

Sunday, 6 January 2013

TUTTY FRUITY CAKE




TUTTY FRUITY CAKE

BAHAN 1
300 ml putih telur [sukatan cawan aleen tak pasti kena buat eskpsrimen sendiri]
138 gm gula pasir [aleen guna gula castor] jika rasa x manis blh add sugar
garam [hujung sudu shj]
7 gm ovalette

BAHAN 2
Campur dan Ayak
150 gm tepung gandum
1/2 sudu baking powder

BAHAN 3
38 gm margerine dicairkan [aleen guna buttercup]

BAHAN 4
Pewarna kuning ~ fresh lemon juice
Pewarna coklat ~ coppucino
Pewarna pink ~ strawberry paste
Pewarna Hijau ~ apple / vanilla

Bahan 1
- pukul putih telur hingga kembang, masukkan gula pasir sedikit demi sedikitsambil terus memukul. Tambahkan ovalet dan garam dan pukul lagi hingga kembang dan kental.

Masukkan bahan 2 yg telah diayak sedikit demi sedikit dan pukul hingga rata.

Tuangkan bahan 3 dan kacau perlahan2 dgn spatula hingga sebati.

Bahagikan adunan kepada 4 bahagian dan setiap bahagian diletakkan paste dan pewarna ikut kegemaran.
Sediakan loyang berukuran 30 x 10 x T4cm yg telah disapu dgn sedikit butter dan dialas dasar loyang dgn kertas minyak.

Tuangkan 1 bahagian adunan bewarna ke dalam loyang, ratakan dan kukus ke dalam bekas pengukus yg telah dipanaskan terlebih dahulu dan kukus kek selama 15 minit (untuk 1/2 adunan yg ita buat ita tuangkan setiap lapisan sebanyak 150 gm)

Setelah masak satu lapisan, tuangkan lagi adunan yg kedua dan ulangi langkah yg sama untuk setiap adunan sehingga habis dan masak sepenuhnya.
Angkat dan sejukkan sepenuhnya barulah dipotong.

RESIPI & TUTORIAL > http://daleenpersona.blogspot.com/2012/05/tutty-fruity-cake.html


selamat mencuba....

No comments:

Post a Comment