TUTTY FRUITY CAKE
BAHAN 1
300 ml putih telur [sukatan cawan aleen tak pasti kena buat eskpsrimen sendiri]
138 gm gula pasir [aleen guna gula castor] jika rasa x manis blh add sugar
garam [hujung sudu shj]
7 gm ovalette
BAHAN 2
Campur dan Ayak
150 gm tepung gandum
1/2 sudu baking powder
BAHAN 3
38 gm margerine dicairkan [aleen guna buttercup]
BAHAN 4
Pewarna kuning ~ fresh lemon juice
Pewarna coklat ~ coppucino
Pewarna pink ~ strawberry paste
Pewarna Hijau ~ apple / vanilla
Bahan 1
- pukul putih telur hingga kembang, masukkan gula pasir sedikit demi sedikitsambil terus memukul. Tambahkan ovalet dan garam dan pukul lagi hingga kembang dan kental.
Masukkan bahan 2 yg telah diayak sedikit demi sedikit dan pukul hingga rata.
Tuangkan bahan 3 dan kacau perlahan2 dgn spatula hingga sebati.
Bahagikan adunan kepada 4 bahagian dan setiap bahagian diletakkan paste dan pewarna ikut kegemaran.
Sediakan loyang berukuran 30 x 10 x T4cm yg telah disapu dgn sedikit butter dan dialas dasar loyang dgn kertas minyak.
Tuangkan 1 bahagian adunan bewarna ke dalam loyang, ratakan dan kukus ke dalam bekas pengukus yg telah dipanaskan terlebih dahulu dan kukus kek selama 15 minit (untuk 1/2 adunan yg ita buat ita tuangkan setiap lapisan sebanyak 150 gm)
Setelah masak satu lapisan, tuangkan lagi adunan yg kedua dan ulangi langkah yg sama untuk setiap adunan sehingga habis dan masak sepenuhnya.
Angkat dan sejukkan sepenuhnya barulah dipotong.
RESIPI & TUTORIAL > http://
selamat mencuba....
No comments:
Post a Comment