Apam Balik Crunchy
sumber : joyah@myresipi.com
Bahan-bahan ( 4 orang makan petang )
- 170gm tepung gandum - bancuhan kulit
- 100gm tepung beras - bancuhan kulit
- 30gm tepung jagung + sedikit air - bancuhan kulit
- 2 sudu teh baking powder - bancuhan kulit
- 1/2 sudu teh baking soda - bancuhan kulit
- 1/2 sudu teh garam - bancuhan kulit
- 2 biji telur ayam besar- bancuhan kulit
- 1 sudu teh vanilla essence - bancuhan kulit
- 6-7 ozs air - bancuhan kulit
- 150 gm gula pasir - inti
- 120 gm mentega cair - inti dan untuk sapu supaya kulit tak melekat
- 1 1/2 cawan kacang tanah tumbuk - inti
- 1 cawan jagung ( saya guna creamy canned corn) - inti
Cara-cara
-
Sapu mentega cair atas kuali,supaya kulit apam balik tak
melekat. Tuang 1/2 senduk besar bancuhan di tengah2 kuali dan pusing
bagi rata.
-
Bila dah rata (bancuhan jangan tebal sangat ) boleh
masukkan gula, kacang tumbuk, jagung dan mentega 1/2 - 1 sudu teh.
-
Bila kulit tepi dah garing, boleh angkat dan terus lipat.
-
Pastikan tutup adunan dgn penutup periuk di atas dapur,
semasa menunggu masak.Selalunya masak sekejap saja, dalam 2-3minit.
-
Bahan untuk adunan saya guna blender saja untuk adunkan
semua sebati. Selepas blend,saya guna penapis untuk tapis yang tidak
sebati dan simpan dalam peti sejuk sekurang2nya 3 jam sebelum masak.
Tapi saya tinggal semalaman, keesokanny baru buat. Resipi ni boleh buat
untuk 15- 18 keping apam balik crunchy.
No comments:
Post a Comment