Deluxe Delicacy Entreprise ( CA0170105-W)
Lot 6/764 Kg Pelindung, Beserah,
26100 Kuantan, Pahang.
delicacystopcentre@yahoo.com
Fb: MazniHaznira MohdNazir
0169504232/01118177318

*********************************************************************************************************************************************************
Terima Kasih kerana berkunjung ke Laman ini.

Bahulu adalah sejenis makanan tradisional yang amat di gemari oleh semua peringkat umur. Semakin hari bahulu semakin berkembang dengan sentuhan moden, dengan pelbagai jenis perisa dan inti. dlm kemodenan bahulu, kami masih mengekal resepi tradisional nenek moyang.... tanpa pengawet, bahulu boleh tahan sehingga sebulan.

Sesuai dijadikan Cenderahati / Doorgift untuk Majlis Perkahwinan , Pertunangan , Akikah , Cukur Jambul , Hari Jadi dan sebarang majlis.

***************************************************************************************************************************************************************************************

Wednesday 16 January 2013

Apam Balik Crunchy

Apam Balik Crunchy

Ab5

Bahan-bahan ( 4 orang makan petang )

  • 170gm tepung gandum - bancuhan kulit
  • 100gm tepung beras - bancuhan kulit
  • 30gm tepung jagung + sedikit air - bancuhan kulit
  • 2 sudu teh baking powder - bancuhan kulit
  • 1/2 sudu teh baking soda - bancuhan kulit
  • 1/2 sudu teh garam - bancuhan kulit
  • 2 biji telur ayam besar- bancuhan kulit
  • 1 sudu teh vanilla essence - bancuhan kulit
  • 6-7 ozs air - bancuhan kulit
  • 150 gm gula pasir - inti
  • 120 gm mentega cair - inti dan untuk sapu supaya kulit tak melekat
  • 1 1/2 cawan kacang tanah tumbuk - inti
  • 1 cawan jagung ( saya guna creamy canned corn) - inti

Cara-cara

  1. Ab1
    Sapu mentega cair atas kuali,supaya kulit apam balik tak melekat. Tuang 1/2 senduk besar bancuhan di tengah2 kuali dan pusing bagi rata.
  2. Ab2
    Bila dah rata (bancuhan jangan tebal sangat ) boleh masukkan gula, kacang tumbuk, jagung dan mentega 1/2 - 1 sudu teh.
  3. Ab3
    Bila kulit tepi dah garing, boleh angkat dan terus lipat.
  4. Pastikan tutup adunan dgn penutup periuk di atas dapur, semasa menunggu masak.Selalunya masak sekejap saja, dalam 2-3minit.
  5. Bahan untuk adunan saya guna blender saja untuk adunkan semua sebati. Selepas blend,saya guna penapis untuk tapis yang tidak sebati dan simpan dalam peti sejuk sekurang2nya 3 jam sebelum masak. Tapi saya tinggal semalaman, keesokanny baru buat. Resipi ni boleh buat untuk 15- 18 keping apam balik crunchy.

No comments:

Post a Comment