Resepi : Cheezy Carrot Cake Chef Amer
Oleh ; Chef Amer
sumber :http://umiscupcake.blogspot.com
Bahan Kek
240 gm Gula
180 gm Minyak Jagung
2 biji Telur Gred A
200 gm Tepung Kek - diayak
8 gm Bicarbonate Soda - diayak
3 gm Cinnamon - diayak
250 gm Lobak Merah - diparut
150 gm Nenas Tin - dicincang
80 gm Jus Nenas Tin
100 gm Walnut _ dipanggang dan dicincang
40 gm Hawaiian Coconut Flakes
Caranya:-
Putar gula & telur sehingga kembang, masukkan minyak. Putar lagi.
Masukkan campuran tepung, gaul sebati.
Masukkan lobak merah, nenas, jus nenas, walnut & coconut, gaul sebati.
Masukkan ke dalam tin bulat 8 inci & bakar pada suhu 175 darjah selama 90 minit.
Bahan Aising
150 gm Krim Keju
30 gm Mentega Tanpa Garam
60 gm Gula Aising
3 gm Vanilla
3 gm Lemon Paste
Bahan Hiasan
5 biji Aprikot kering - dipotong kecil - umi tak letak
20 gm Toasted Coconut- umi tak letak
1/4 buku cheese cheddar - diparut halus
Caranya:-
Pukul krim keju & gula aising sehingga kembang
Masukkan mentega, vanilla dan lemon paste. Pukul lagi sehingga kembang & sebati.
Ratakan atas kek & taburkan campuran apricot. -umi cuma ratakan dan tabur cheese cheedar.
Pages
Deluxe Delicacy Entreprise ( CA0170105-W)
Lot 6/764 Kg Pelindung, Beserah,
26100 Kuantan, Pahang.
delicacystopcentre@yahoo.com
Fb: MazniHaznira MohdNazir
0169504232/01118177318
*********************************************************************************************************************************************************
Terima Kasih kerana berkunjung ke Laman ini.
Lot 6/764 Kg Pelindung, Beserah,
26100 Kuantan, Pahang.
delicacystopcentre@yahoo.com
Fb: MazniHaznira MohdNazir
0169504232/01118177318
*********************************************************************************************************************************************************
Terima Kasih kerana berkunjung ke Laman ini.
Bahulu adalah sejenis makanan tradisional yang amat di gemari oleh semua peringkat umur. Semakin hari bahulu semakin berkembang dengan sentuhan moden, dengan pelbagai jenis perisa dan inti. dlm kemodenan bahulu, kami masih mengekal resepi tradisional nenek moyang.... tanpa pengawet, bahulu boleh tahan sehingga sebulan.
Sesuai dijadikan Cenderahati / Doorgift untuk Majlis Perkahwinan , Pertunangan , Akikah , Cukur Jambul , Hari Jadi dan sebarang majlis.
***************************************************************************************************************************************************************************************
Sesuai dijadikan Cenderahati / Doorgift untuk Majlis Perkahwinan , Pertunangan , Akikah , Cukur Jambul , Hari Jadi dan sebarang majlis.
***************************************************************************************************************************************************************************************
No comments:
Post a Comment