Deluxe Delicacy Entreprise ( CA0170105-W)
Lot 6/764 Kg Pelindung, Beserah,
26100 Kuantan, Pahang.
delicacystopcentre@yahoo.com
Fb: MazniHaznira MohdNazir
0169504232/01118177318

*********************************************************************************************************************************************************
Terima Kasih kerana berkunjung ke Laman ini.

Bahulu adalah sejenis makanan tradisional yang amat di gemari oleh semua peringkat umur. Semakin hari bahulu semakin berkembang dengan sentuhan moden, dengan pelbagai jenis perisa dan inti. dlm kemodenan bahulu, kami masih mengekal resepi tradisional nenek moyang.... tanpa pengawet, bahulu boleh tahan sehingga sebulan.

Sesuai dijadikan Cenderahati / Doorgift untuk Majlis Perkahwinan , Pertunangan , Akikah , Cukur Jambul , Hari Jadi dan sebarang majlis.

***************************************************************************************************************************************************************************************

Wednesday 16 January 2013

apam balik



sumber : Suzana Haji Ali

APAM BALIK

Bahan-bahan ( 4-5 orang )

2 cawan tepung gandum
½ cawan gula
1 sudu teh soda bicarbonate
1 sudu teh baking powder
Sedikit pewarna kuning
1 biji telur
1½ cawan air
Sedikit mentega/planta untuk mengoles
Bahan tabur : Kacang tanah yang sudah dikisar

Cara-cara

1. Mesin gula bersama telur hingga kembang,
2. Masukkan BP, soda bicarbonate, air dan pewarna kuning. 3. Mesin lagi hingga sebati.
4. Masukkan tepung dan mesin lagi sehingga sebati. (ADUNAN SIAP)
5. Oleskan planta di permukaan kuali & tuangkan 1 senduk adunan tadi, kemudian nipiskan.
6. Biarkan seketika & sementara menunggu masak, taburkan bahan tabur di atas.
7. Apabila cukup masak, angkat dan dilipat DUA sebelum dipotong.

No comments:

Post a Comment