sedapnyer.... Kek Very Berry Mousse |
Oleh : Chef Amer
sumber :http://umiscupcake.blogspot.com
1 biji Kek span - umi guna kek span coklat 8 inci
Bahan B (Berry Mousse)
2 biji kuning telur
80 gram Rasberry puree ~ atau apa-apa puri berries pun boleh
6 gram serbuk gelatin halal
25 ml air
180 gram krim bukan tenusu
Tuangkan air dalam bekas kecil
Taburkan serbuk gelatin atasnya dan biarkan gelatin mengembang anggaran 10 minit
Sementara itu panaskan kuning telur secara double boiler sehingga ia pekat. * pastikan sentiasa dikacau
Alihkan dari api dan campurkan rasberry puri dan gelatin. Kacau rata
Biarkan sejuk
Sementara itu pukul krim bukan tenusu hingga kental, kaku dan bertanduk
Kaup baik krim bukan tenusu yang telah diputar dalam adunan puri rasberry tadi. Kacau rata
Bahan C (Chocolate Mousse)
2 biji kuning telur
100 gram Coklat gelap cair
8 gram serbuk gelatin halal
30 ml air
250 gram krim bukan tenusu
Tuangkan air dalam bekas kecil
Taburkan serbuk gelatin atasnya dan biarkan gelatin mengembang anggaran 10 minit
Sementara itu panaskan kuning telur secara double boiler sehingga ia pekat. * pastikan sentiasa dikacau
Alihkan dari api dan campurkan coklat cair dan gelatin. Kacau rata
Biarkan sejuk
Sementara itu pukul krim bukan tenusu hingga kental, kaku dan bertanduk
Kaup baik krim bukan tenusu yang telah diputar dalam adunan coklat tadi. Kacau rata.
Bahan D (Ganache)
125 ml Krim tenusu
20 gram Sirap glukos
200 gram Coklat gelap
15 gram Mentega
Didihkan krim tenusu dan sirap glukos. kemudian, tuangkan krim panas dalam coklat. Kacau rata.
Masukkan mentega dan kacau sebati.
Bahan E
Air sirap nipis (spray) atau apa sahaja air sparkling
Untuk melapis kek.
Ambil sekeping kek span coklat, Spray air sirap untuk melembapkan kek. Letakkan 1/2 dari adunan chocolate mousse. Ratakan.
Letakkan sekeping lagi kek span coklat di atasnya dan spray kek span. Letakkan pula berry mousse. Ratakan.
Akhir sekali, letakkan sekeping lagi kek span dan sapukan chocolate mousse ke seluruh kek. Sejukkan sebentar,
Tuangkan Ganache ke atas kek, ratakan dan bekukan kek selama 4 jam.
No comments:
Post a Comment