Deluxe Delicacy Entreprise ( CA0170105-W)
Lot 6/764 Kg Pelindung, Beserah,
26100 Kuantan, Pahang.
delicacystopcentre@yahoo.com
Fb: MazniHaznira MohdNazir
0169504232/01118177318

*********************************************************************************************************************************************************
Terima Kasih kerana berkunjung ke Laman ini.

Bahulu adalah sejenis makanan tradisional yang amat di gemari oleh semua peringkat umur. Semakin hari bahulu semakin berkembang dengan sentuhan moden, dengan pelbagai jenis perisa dan inti. dlm kemodenan bahulu, kami masih mengekal resepi tradisional nenek moyang.... tanpa pengawet, bahulu boleh tahan sehingga sebulan.

Sesuai dijadikan Cenderahati / Doorgift untuk Majlis Perkahwinan , Pertunangan , Akikah , Cukur Jambul , Hari Jadi dan sebarang majlis.

***************************************************************************************************************************************************************************************

Tuesday, 15 January 2013

Kek Very Berry Mousse

sedapnyer.... Kek Very Berry Mousse
Resepi : Kek Very Berry Mousse
Oleh : Chef Amer
sumber :http://umiscupcake.blogspot.com


Bahan A
1 biji Kek span - umi guna kek span coklat 8 inci

Bahan B (Berry Mousse)
2 biji kuning telur
80 gram Rasberry puree ~ atau apa-apa puri berries pun boleh
6 gram serbuk gelatin halal
25 ml air
180 gram krim bukan tenusu

Tuangkan air dalam bekas kecil
Taburkan serbuk gelatin atasnya dan biarkan gelatin mengembang anggaran 10 minit
Sementara itu panaskan kuning telur secara double boiler sehingga ia pekat. * pastikan sentiasa dikacau
Alihkan dari api dan campurkan rasberry puri dan gelatin. Kacau rata
Biarkan sejuk
Sementara itu pukul krim bukan tenusu hingga kental, kaku dan bertanduk
Kaup baik krim bukan tenusu yang telah diputar dalam adunan puri rasberry tadi. Kacau rata

Bahan C (Chocolate Mousse)
2 biji kuning telur
100 gram Coklat gelap cair
8 gram serbuk gelatin halal
30 ml air
250 gram krim bukan tenusu

Tuangkan air dalam bekas kecil
Taburkan serbuk gelatin atasnya dan biarkan gelatin mengembang anggaran 10 minit
Sementara itu panaskan kuning telur secara double boiler sehingga ia pekat. * pastikan sentiasa dikacau
Alihkan dari api dan campurkan coklat cair dan gelatin. Kacau rata
Biarkan sejuk
Sementara itu pukul krim bukan tenusu hingga kental, kaku dan bertanduk
Kaup baik krim bukan tenusu yang telah diputar dalam adunan coklat tadi. Kacau rata.

Bahan D (Ganache)
125 ml Krim tenusu
20 gram Sirap glukos
200 gram Coklat gelap
15 gram Mentega

Didihkan krim tenusu dan sirap glukos. kemudian, tuangkan krim panas dalam coklat. Kacau rata. 
Masukkan mentega dan kacau sebati.

Bahan E
Air sirap nipis (spray) atau apa sahaja air sparkling

Untuk melapis kek.
Ambil sekeping kek span coklat, Spray air sirap untuk melembapkan kek. Letakkan 1/2 dari adunan chocolate mousse. Ratakan.
Letakkan sekeping lagi kek span coklat di atasnya dan spray kek span. Letakkan pula berry mousse. Ratakan.
Akhir sekali, letakkan sekeping lagi kek span dan sapukan chocolate mousse ke seluruh kek. Sejukkan sebentar,
Tuangkan Ganache ke atas kek, ratakan dan bekukan kek selama 4 jam.

No comments:

Post a Comment