Deluxe Delicacy Entreprise ( CA0170105-W)
Lot 6/764 Kg Pelindung, Beserah,
26100 Kuantan, Pahang.
delicacystopcentre@yahoo.com
Fb: MazniHaznira MohdNazir
0169504232/01118177318

*********************************************************************************************************************************************************
Terima Kasih kerana berkunjung ke Laman ini.

Bahulu adalah sejenis makanan tradisional yang amat di gemari oleh semua peringkat umur. Semakin hari bahulu semakin berkembang dengan sentuhan moden, dengan pelbagai jenis perisa dan inti. dlm kemodenan bahulu, kami masih mengekal resepi tradisional nenek moyang.... tanpa pengawet, bahulu boleh tahan sehingga sebulan.

Sesuai dijadikan Cenderahati / Doorgift untuk Majlis Perkahwinan , Pertunangan , Akikah , Cukur Jambul , Hari Jadi dan sebarang majlis.

***************************************************************************************************************************************************************************************

Monday 7 January 2013

Kek Karamel Marble



Sumber :Haslita Sayuti
copy paste dr
FB Chef and Charity Club with Smile



Kek Karamel Marble :
 (A)
2 sudu besar gula pasir di hanguskan
(taburkan gula didlm loyang dan dihanguskan)
(B)
bahagian atas (karemel)
1/2 tin susu cair
1/2 cwn gula kastor
1 sudu teh esen vanilla
3 biji kuning telur

saya karemel ni manis sangat... boleh kurangkan sedikit gula jika suka kurang manis

(C)
lapisan kek
140 grm tpg gandum
70 grm gula kastor
3 biji kuning telur
135 ml air -  saya kurangkan 25ml, takut cair sangat...
1 sudu teh baking powder
50 ml minyak jagung
1 sudu kecil coklat emulco

tambah ovellate 1 sudu teh
cara2:
utk karemel masukkan semua bhn (b) dan kacau sebati,jgn sampai berbuih
tuang adunan tadi kedlm loyang dan ketepikan
utk puding x perlu dikeraskan

utk lapisan kek (C)
putar kuning telur,air,gula dan minyak hingga kembang
masukkan tpg gandum yg di camapur baking powder
kacau hingga sebati

bhn utk meringue
6 biji putih telur tadi
70 grm gula kastor
1 sudu teh krim of tatar
campurka semua bhn dan pukul samapai menjadi kental dan x jatuh klu diterbalikkan

campurkan adunan kek dan meringue dgn kaedah kaup balik
bahagikan kpd 2 bahagian, 1 bahagian dgn warna asal dan 1 bahagian coklat emulco
tuang atas adunan puding tadi dgn warna asal dan di selangi warna coklat buat hingga habis
adunan akan terapung dan x kan bercampur dgn adunan puding
masukkan loyang yg berisi adunan kek kedlm loyang yg berisi air panas
bakar dlm oven kaedah water bath selama 1 jam suhu 160'c api bwh selepas 15 minit akhir guna api atas bawah
bakar hingga masak
bila kek masak padam api dan buka penutup oven sedikit biarkan kek merenggang sikit
keluarkan kek tunggu sejuk barulah dipotong...:)


selamat mencuba.... :-) 

pagi nih berkesempatan untuk mencuba resepi nih.... ok la alhamdullillah jadi gak w.pun 1st timer buat kek karemel nih.... saya buat kek karemel blueberry dan kek karemel pelangi....men'skill'kan  balik  setelah lama tidak membuat kek nih..... special tuk my hero.... 
kawan2 boleh mencuba, jika tidak faham boleh la bertanya.... call ke sms ke.. saya tidak kisah untuk berkongsi ilmu.....  nanti saya postkan gambar kek karemel yg telah saya snapkan.... tidak rugi mencuba...... :-)

No comments:

Post a Comment