Sumber :Miz Kema
KEK PELANGI
Bahan-bahan ( 1 biji kek )
250 gm butter
1 ½ cwn gula kastor
5 biji telur gred A
3 cwn gm tepung
4 sudu kecil baking powder
1 ½ cwn ssu segar@ssu cair
2 sudu kecil esen vanila
sedikit pewarna merah, hijau, kuning biru dan ungu
Cara-cara
Gris acuan bulat . panaskan ketuhar 180c.
Pukul mentega + gula dgn kelajuan sederhana hingga kembang dan putih.
Perlahankan kelajuan dan masukkan telur sebiji2 dan pukul sebati.
Masukkan tepung yang diayak sedikit2 sambil dikacau dan masukkan susu + esen vanila. Gaul rata.
Bahagikan adunan kpd 6 bahagian, Warnakan merah, hijau, kuning biru dan ungu.
Bakar pada saiz Loyang yg sama..setiap adunan bakar selama 10 minit..atau hga masak..
-Fresh Cream secukupnya…
-Filling-creamcheese 1 cwn+butter ½ cwn,pukul hingga sebati..boleh campur perasa yg digemari…
Bahan-bahan ( 1 biji kek )
250 gm butter
1 ½ cwn gula kastor
5 biji telur gred A
3 cwn gm tepung
4 sudu kecil baking powder
1 ½ cwn ssu segar@ssu cair
2 sudu kecil esen vanila
sedikit pewarna merah, hijau, kuning biru dan ungu
Cara-cara
Gris acuan bulat . panaskan ketuhar 180c.
Pukul mentega + gula dgn kelajuan sederhana hingga kembang dan putih.
Perlahankan kelajuan dan masukkan telur sebiji2 dan pukul sebati.
Masukkan tepung yang diayak sedikit2 sambil dikacau dan masukkan susu + esen vanila. Gaul rata.
Bahagikan adunan kpd 6 bahagian, Warnakan merah, hijau, kuning biru dan ungu.
Bakar pada saiz Loyang yg sama..setiap adunan bakar selama 10 minit..atau hga masak..
-Fresh Cream secukupnya…
-Filling-creamcheese 1 cwn+butter ½ cwn,pukul hingga sebati..boleh campur perasa yg digemari…
selamat mencuba :-)
No comments:
Post a Comment