Deluxe Delicacy Entreprise ( CA0170105-W)
Lot 6/764 Kg Pelindung, Beserah,
26100 Kuantan, Pahang.
delicacystopcentre@yahoo.com
Fb: MazniHaznira MohdNazir
0169504232/01118177318

*********************************************************************************************************************************************************
Terima Kasih kerana berkunjung ke Laman ini.

Bahulu adalah sejenis makanan tradisional yang amat di gemari oleh semua peringkat umur. Semakin hari bahulu semakin berkembang dengan sentuhan moden, dengan pelbagai jenis perisa dan inti. dlm kemodenan bahulu, kami masih mengekal resepi tradisional nenek moyang.... tanpa pengawet, bahulu boleh tahan sehingga sebulan.

Sesuai dijadikan Cenderahati / Doorgift untuk Majlis Perkahwinan , Pertunangan , Akikah , Cukur Jambul , Hari Jadi dan sebarang majlis.

***************************************************************************************************************************************************************************************

Friday, 11 January 2013

Snow cheese tart

Assalamualaikum... selamat pagi semua.... pagi ni bukak2 fb dah ada Bonda post kan snow cheese tart... best lak nampak... nak buat, barang xcukup... xpe la... share dulu resepinyer... nanti bila ada kelapangan dan barang tersedia ada.. insyaALLAH, saya akan cuba..... harap kawan semua sudi mencuba resepi snow cheese tart ni, sumbernyer  http://my1981-storyofmylife.blogspot.com... terima kasih kerna sudi berkongsi ilmu.....

TART SHELL:
(saya buat 1/2 adunan)

BAHAN A:
  • 200gm mentega
  • 100gm gula aising - saya kurangkan sikit
  • 1/4 teaspoon esen vanila 

BAHAN B:
  • 1 biji telur

BAHAN C:
  • 420gm tepung - saya guna tepung superfine
  • 1 tablespoon susu tepung 


CARANYA:
  1.  pukul A hga lembut.. kemudian masukkan B
  2. teruskan pukul hga gebu & berkrim - saya guna whisk je
  3.  masukkan C dan gaul rata - teruskan gaul hga mendapat doh yg lembut & licin
  4.  ambil sedikit doh & tekankan ke dlm acuan tart - cucuk dasar tart shell dgn garfu
  5.   bakar dlm oven dgn suhu 170c selama 12-15minit @ sehingga keperang2an
  6.   keluarkan dr acuan & sejukkan dahulu sebelum diletakkan filling


CREAM CHEESE FILLING:
  • 250g cream cheese
  • 20g butter
  • 60g gula aising
  • 100g fresh cream
  • 1 biji telur
  • cheddar cheese (block) secukupnya

CARA2NYA:
1. satukan cream cheese.. butter & gula - pukul hga cream cheese lembut - kat step ni.. saya ambil sikit utk disapu pada permukaan tart yg telah dibakar.. sebelum ditabur dgn parutan cheddar cheese
2. masukkan telur - pukul sebati
3. kemudian,masukkan fresh cream - pukul lg hga agak pekat
4. sedia untuk digunakan

No comments:

Post a Comment