resepi asal : chef asma
copy paste : http://yatiememories.blogspot.com
Bahan-Bahan UtkLapisan Bawah(A)
- 220 gm tepung beras (Yatie guna 2 cwn)
- 40 gm tepung ubi(Yatie guna 3 sudu besar)
- 1 1/2 tsp garam
- 5 sudu besar gula pasir (Yatie tambah, suka manis sikit kuih ni)
- 300 ml santan pekat
- 700 ml air
- (B) 250 gm keladi - (lebih sikit pun tak apa) - buang kulit, basuh,(basuh dgn air garam untuk tidak hitam) potong kiub dan kukus selama 5 minit.- (kukus baru timbang)
- Bancuh semua bahan A hingga rata dan sebati .
- Tapis ke dalam periuk . Masak sehingga naik wap dan masukkan bahan B
- Kacau sebentar dan tuang ke dalam loyang 10" x 10" x 3"
- Kukus selama 25 minit
- 150-180 gm tepung gandum(Yatie guna 1 1/2 cwn je)
- 250 gm gula halus
- 3-5 biji telur (Yatie guna 3 biji telur je)
- 250 ml santan
- 500 ml air
- sedikit pewarna purple
- Bancuh semua bahan bahan diatas, tapis ke dalam periuk
- Masak sehingga naik wap. Tuang ke atas lapisan bawah
- Kukus selama 30 minit.(Lap 5 minit sekali)
No comments:
Post a Comment