Deluxe Delicacy Entreprise ( CA0170105-W)
Lot 6/764 Kg Pelindung, Beserah,
26100 Kuantan, Pahang.
delicacystopcentre@yahoo.com
Fb: MazniHaznira MohdNazir
0169504232/01118177318

*********************************************************************************************************************************************************
Terima Kasih kerana berkunjung ke Laman ini.

Bahulu adalah sejenis makanan tradisional yang amat di gemari oleh semua peringkat umur. Semakin hari bahulu semakin berkembang dengan sentuhan moden, dengan pelbagai jenis perisa dan inti. dlm kemodenan bahulu, kami masih mengekal resepi tradisional nenek moyang.... tanpa pengawet, bahulu boleh tahan sehingga sebulan.

Sesuai dijadikan Cenderahati / Doorgift untuk Majlis Perkahwinan , Pertunangan , Akikah , Cukur Jambul , Hari Jadi dan sebarang majlis.

***************************************************************************************************************************************************************************************

Friday 12 July 2013

lompat tikam klate

Lompat Tikam (Lopak Tike)

sumber :  http://ceria-resipi.blogspot.com

 

kuih ni selalu buat tapi xde resepi khas...hehehe.. so kita share kawan nyer je yer.... nanti lain kali aku share lak aku nyer.....


 Lapisan Bawah (Hijau)
150gm tepung beras
700ml santan cair
100ml air di kisar dgn 8 helai daun pandan) jadikan jus pandan
1 tsp air kapur cair
1/2 tsp garam halus
1/4 tsp pewarna hijau

Lapisan Atas (Putih)
60gm tepung beras
20gm tepung jagung
400ml santan pekat
100ml air
1 tsp garam halus

Sirap Gula Merah
200ml air
100gm gula merah/melaka
60gm gula pasir
sehelai daun pandan
(Masak dan jadikan sirap gula merah)

Bahan-bahan tambahan:
150gm beras pulut - di rendam 3 jam
1 sudu kecil pewarna merah
100ml santan cair
1/8 tsp garam halus



Cara-cara
1. Satukan bahan lapisan bawah, tapis dan masak di dalam kuali dengan api sederhana hingga hampir pekat. Tutup api dan kacau rata. Kemudian tuang ke dalam loyang 8" yang telah di leser dengan sedikit minyak. Tutup dengan aluminium foil dan kukus selama 20 minit.
2. Satukan bahan lapisan atas, tapis dan masak di dalam kuali dengan api sederhana hingga naik wap. Tuang ke atas lapisan bawah, tutup loyang dengan aluminium foil dan kukus lagi selama 15-20 minit.
3. Pulut di rendam bersama air dan pewarna merah selama 3 jam. Toskan dan masukkan santan cair. Kukus selama 20 minit.
4. Potong dan hidang bersama pulut dan sirap gula merah.

**** Boleh juga di masak terus di atas dapur tanpa mengukusnya. Kacau hingga pekat dan tuang ke dalam loyang atau acuan-acuan kecil dan tuang sos santan dan sirap gula

No comments:

Post a Comment