Deluxe Delicacy Entreprise ( CA0170105-W)
Lot 6/764 Kg Pelindung, Beserah,
26100 Kuantan, Pahang.
delicacystopcentre@yahoo.com
Fb: MazniHaznira MohdNazir
0169504232/01118177318

*********************************************************************************************************************************************************
Terima Kasih kerana berkunjung ke Laman ini.

Bahulu adalah sejenis makanan tradisional yang amat di gemari oleh semua peringkat umur. Semakin hari bahulu semakin berkembang dengan sentuhan moden, dengan pelbagai jenis perisa dan inti. dlm kemodenan bahulu, kami masih mengekal resepi tradisional nenek moyang.... tanpa pengawet, bahulu boleh tahan sehingga sebulan.

Sesuai dijadikan Cenderahati / Doorgift untuk Majlis Perkahwinan , Pertunangan , Akikah , Cukur Jambul , Hari Jadi dan sebarang majlis.

***************************************************************************************************************************************************************************************

Friday, 12 July 2013

Tahi itik & Telur Belangkas

Tahi Itik dan Telur Belangkas

Kuih Tahi Itik dan Telur Belangkas dibuat dengan lebihan putih telur apabila kita membuat kuih yang melibat penggunaan kuning telur, maka jangan dibuang begitu sahaj putih telur. Kita buat kuih tahi itik, makanan tradisional kelantan.

Tahi Itik

Bahan-bahan

10 biji putih telur itik
500ml santan kelapa
500gm gula pasir
100gm tepung pulut
200gm tepung beras



Cara-cara
1. Campurkan kesemua bahan diatas ke dalam kuali.
2. Masak dengan api sederhana dan kacau perlahan-lahan sehingga menjadi pekat dan berketul. Biarkan sejuk dan bolehlah dibentuk mengikut cita rasa sendiri.

Telur Belangkas

Bahan-bahan ( 5 orang )

15 biji telur ayam / itik – ambil putih telur sahaja
200g kelapa parut – tanpa kulit ari
10 helai daun pandan – dikisar bersama 1 cawan air
300g gula halus ( jika tak suka manis, kurangkan ke 200g @ mengikut rasa masing-masing)



Cara-cara

Ramas kelapa parut dengan putih telur dan daun pandan yang telah dikisar.
Perah dan tapis-tapis dgn menggunakan kain (hasil perahan itu. Campur gula dan masak di atas api kecil.
Jangan kacau selalu tetapi kikis tepi periuk @ kuali sekali-sekala supaya tidak hangus dan adunan dapat bergentil tetapi kacau sekali-sekala sehingga berminyak

No comments:

Post a Comment