resepi asal : chef asma
copy paste : kak yatie "sinar kehidupan"
Bahan Lapisan Bawah (loyang 10x10x3)
(A)
- 2 cwn tepung beras
- 4 sb tepung Hoen Kwee (putih)
- 1 cawan santan pekat
- 3 cawan air
- 1 cawan gula kastor
- 1/2 sudu kecil garam
- 1 cwn cendol (toskan airnya)
- 1 cwn whole kernel corn (toskan airnya)
- 1 cwn kacang merah ( yg telah di rebus dan toskan airnya)
- Satukan bahan A dan dikacau hingga sebati.
- Masak atas api sederhana sehingga nak wap. (separuh pekat)
- Masukkan bahan (B) & gaul hingga sebati.
- Tuang kedalam loyang yg di alas plastik dan di sapu minyak kelilingnya, kukus selama 25 minit.
Bahan Lapisan Atas
- 1 cawan gula kastor
- 2 cawan air
- 1 cawan santan pekat
- 1 1/2 cawan tepung gandum
- 3 biji telur
- 1/2 sudu kecil garam
- sedikit pewarna pink
- Satukan semua bahan2 utk lapisan atas, kacau sehingga rata.
- Masak sehingga naik wap(sedikit pekat)
- Cakar sedikit gunakan garfu lapisan bawah dan tuangkan adunan lapisan atas.
- Kukus lagi selama 25 minit.
- Biarkan betul2 sejuk barulah di potong menggunakan pisau plastik supaya cantik.
No comments:
Post a Comment