Samperit Resepi Lama
tgh usya2 biskut raya... nk buat biskut raya yg simple je.. myhero suka sgt biskut semperit... jumpa lak yg ni leh cuba la...
sumber : http://icookwithlove.blogspot.com
Terima kasih Anis Adlina Amir kerana
sudi berkongsi resepi neneknya. Menginjak usia begini, saya suka
menyelongkar khazanah nenek moyang mencanai rasa. Sejak akhir-akhir ini
saya lebih menjurus kepada kuih-kuih lama. Sedap dan original. Kalau tak
mencari dan belajar, seni kuih lama nanti hilang tak berkubur.
Barangkali
usaha kecil ini sekadar memeriahkan suasana, sebab ramai orang lain dah
buat ; bagi saya sekurang-kurangnya ada sesuatu untuk anak-anak saya
merujuk...
1 tin tepung jagung Brown and Polson 450 g
1 tin mentega SCS/buttercup 454 g
7 kuning telur( ayam kampung )
1 1/4 cawan gula; ( ***)
1 1/2 cawan tepung gandum
***Anis tak pasti gula jenis apa; percubaan pertama saya guna gula aisng, kurang manis dan terasa lemaknya, saya suka; kemudian saya cuba lagi gunakan gula pasir yang di kisar dan di ayak; hmm manisnya lebih terasa, tapi tidaklah terlalu manis. ***
Campurkan senua bahan dan uli perlahan-lahan hingga
sebati dan lembut. Saya gaulkan gula dan kuning telur , bila sebati baru
saya masukkan kedua-dua jenis tepung. Menteganya saya masukkan 3/4
sahaja, kemudian tambah sedikit-sedikit. Ingat pesan Anis , tak payah
uli terlalu lama, takut nanti kembang, Bila cukup sebati, saya tekan
dengan jari guna nozzle open star. Boleh juga guna acuan samperit yang
ada penekan kayu tapi pada saya saiznya nampak gagah sikit. Saya suka
samperit comel-comel sebesar syiling 20 sen. Sebiji sesuap. Ayu gitu..
tak payah buka mulut besar-besar...he he he, malu la.. sebab bila masuk
mulut tak boleh buka, gebu.....membelai lidah dan tekak.
No comments:
Post a Comment