Nutty Thins / Florentine Cookies / Caramel Nuts Bar / Almond Crunchy / Bepang Kacang
copypes : http://girlish87.blogspot.com/
as salam.....
kembali lagi... teringat biskut raye kak long Ummu Nuqman Al Rumaisa bagi masa kat kg.... teringin nak cuba buat... so hari ni google2.. jumpa la yg nih... so layan dulu... sapa yg rajin leh cuba.... nanti nak cari barang tuk buat... dah ada agent yg sedia nak pasarkan.... hehehehe
1. utk resepi 1 ni, i pakai tepung florenta...kat kedai bakery mmg ada
jual lebih kurang RM18/pack (i pakai utk 500g almond pon baru guna suku
pack)...
2. tabur semua kacang atas dulang yg dilapik dgn baking paper (bukan
kertas minyak yg warna putih tu yer, kang melekat pulak...pegi kedai
mintak baking paper yg mcm kertas PVC tu, segulung dlm RM8 dia jual
sebesar separuh kertas manila...tak rugi beli sbb boleh basuh, keringkan
& recycle kertas ni)..
3. lepas dah tabur segala jenis kacang, taburkan pulak tepung
florentine...korang nak gaul2 dulu dgn kacang tu sebelum letak atas
baking paper pon boleyyy...pastikan nipis2 yer...
4. masuk oven bakar 10-15min/nampak perang, suhu 180'c...sebelum tu pastikan pre-heat oven dulu yer...
5. bila dah masak, tengah2 panas tu potong siap2 bentuk yg korang nak
& biarkan dia sejuk sendiri (tak sampai 3min pon sejuk)...lepas tu
boleh la korang tarik drp baking paper & patahkan ikut bentuk yg
korang potong tadi...taknak potong pon takpe, boleh patahkan camtu je
dgn tangan...
RESEPI 2:
yg ni i lupa nk potong...bawah tu i letak lapisan coklat...ohhh sgt
yummy! kalau plan nk letak coklat, pastikan masa masak caramel tu
kurangkan sikit gula...
1. utk resepi ni, korang TAK PERLU oven pon...dan korang TAK PERLUKAN tepung florentine...cara ni sgt2 jimat kos yer...
2. mula2 buat caramel...cara nak buat, panaskan semangkuk gula dlm pan
sampai jadi warna perang, jgn hitam sgt kang pahit tak sedap (kalau
takut melekat, masukkan butter sikit)...lepas tu masukkan 1/2 cawan air
panas (taknak pon takpe)...ada yg i skip letak air panas tp i letak 1/2
cawan thick/cooking cream + 1/4 cawan honey...sedappp sbb lemak2 manis
gitu (kebetulan madu & cooking cream tu byk stok kat rumah)..
3. masukkan segala jenis kacang, gaul sampai rata...pastikan korang
masuk kacang tu banyak tau, jgn sampai nampak caramel tu berkuah sgt...
4. letak atas dulang yg dilapik baking paper...buat nipis2 yer, tebal
kang tak sedap sbb tak rangup...masukkan dlm chiller sampai keras..
5. dah keras boleh patahkn/potong...senang kan yg ni?
*boleh jugak refer kat youtube ni: http://www.youtube.com/watch?v=xoKd4fvM0_o
*boleh jugak refer kat youtube ni: http://www.youtube.com/watch?v=xoKd4fvM0_o
RESEPI 3:
1. yg ni korang kena sediakan 3 biji telur, 3/4 cawan gula, 1/2 cawan tepung naik sendiri, 1 sudu kecil asen vanila..
1. yg ni korang kena sediakan 3 biji telur, 3/4 cawan gula, 1/2 cawan tepung naik sendiri, 1 sudu kecil asen vanila..
2. pukul telur sampai kembang...masukkan gula, tepung dan asen vanila, kacau rata...
3. masukkan semua kacang, biarkan penuh jgn nampak adunan tu berair sgt...kacau rata...biarkan 30min dalam chiller..
4. keluarkan adunan drp chiller...tuang adunan atas dulang yg dilapik
dgn baking paper...nipis2 je tau, biarkan nampak beronggan pon takpe sbb
nanti dia akan kembang, tak mcm resepi 1 & 2 tu...
5. bakar 15-20min/sampai masak dalam oven, suhu 180'c...
6. macam biasa, potong panas2 & sejukkan dulu baru patahkan ikut bentuk yg kita potong...
No comments:
Post a Comment