Deluxe Delicacy Entreprise ( CA0170105-W)
Lot 6/764 Kg Pelindung, Beserah,
26100 Kuantan, Pahang.
delicacystopcentre@yahoo.com
Fb: MazniHaznira MohdNazir
0169504232/01118177318

*********************************************************************************************************************************************************
Terima Kasih kerana berkunjung ke Laman ini.

Bahulu adalah sejenis makanan tradisional yang amat di gemari oleh semua peringkat umur. Semakin hari bahulu semakin berkembang dengan sentuhan moden, dengan pelbagai jenis perisa dan inti. dlm kemodenan bahulu, kami masih mengekal resepi tradisional nenek moyang.... tanpa pengawet, bahulu boleh tahan sehingga sebulan.

Sesuai dijadikan Cenderahati / Doorgift untuk Majlis Perkahwinan , Pertunangan , Akikah , Cukur Jambul , Hari Jadi dan sebarang majlis.

***************************************************************************************************************************************************************************************

Tuesday 20 August 2013

Nutty Nut Cookies

Nutty Thins / Florentine Cookies / Caramel Nuts Bar / Almond Crunchy / Bepang Kacang 

copypes : http://girlish87.blogspot.com/ 

as salam.....

kembali lagi... teringat biskut raye kak long Ummu Nuqman Al Rumaisa bagi masa kat kg.... teringin nak cuba buat... so hari ni google2.. jumpa la yg nih... so layan dulu... sapa yg rajin leh cuba.... nanti nak cari barang tuk buat... dah ada agent yg sedia nak pasarkan.... hehehehe

RESEPI 1:
1. utk resepi 1 ni, i pakai tepung florenta...kat kedai bakery mmg ada jual lebih kurang RM18/pack (i pakai utk 500g almond pon baru guna suku pack)...
2. tabur semua kacang atas dulang yg dilapik dgn baking paper (bukan kertas minyak yg warna putih tu yer, kang melekat pulak...pegi kedai mintak baking paper yg mcm kertas PVC tu, segulung dlm RM8 dia jual sebesar separuh kertas manila...tak rugi beli sbb boleh basuh, keringkan & recycle kertas ni)..
3. lepas dah tabur segala jenis kacang, taburkan pulak tepung florentine...korang nak gaul2 dulu dgn kacang tu sebelum letak atas baking paper pon boleyyy...pastikan nipis2 yer...
4. masuk oven bakar 10-15min/nampak perang, suhu 180'c...sebelum tu pastikan pre-heat oven dulu yer...
5. bila dah masak, tengah2 panas tu potong siap2 bentuk yg korang nak & biarkan dia sejuk sendiri (tak sampai 3min pon sejuk)...lepas tu boleh la korang tarik drp baking paper & patahkan ikut bentuk yg korang potong tadi...taknak potong pon takpe, boleh patahkan camtu je dgn tangan...
RESEPI 2:
yg ni i lupa nk potong...bawah tu i letak lapisan coklat...ohhh sgt yummy! kalau plan nk letak coklat, pastikan masa masak caramel tu kurangkan sikit gula...
1. utk resepi ni, korang TAK PERLU oven pon...dan korang TAK PERLUKAN tepung florentine...cara ni sgt2 jimat kos yer...
2. mula2 buat caramel...cara nak buat, panaskan semangkuk gula dlm pan sampai jadi warna perang, jgn hitam sgt kang pahit tak sedap (kalau takut melekat, masukkan butter sikit)...lepas tu masukkan 1/2 cawan air panas (taknak pon takpe)...ada yg i skip letak air panas tp i letak 1/2 cawan thick/cooking cream + 1/4 cawan honey...sedappp sbb lemak2 manis gitu (kebetulan madu & cooking cream tu byk stok kat rumah)..
3. masukkan segala jenis kacang, gaul sampai rata...pastikan korang masuk kacang tu banyak tau, jgn sampai nampak caramel tu berkuah sgt...
4. letak atas dulang yg dilapik baking paper...buat nipis2 yer, tebal kang tak sedap sbb tak rangup...masukkan dlm chiller sampai keras..
5. dah keras boleh patahkn/potong...senang kan yg ni?

*boleh jugak refer kat youtube ni: http://www.youtube.com/watch?v=xoKd4fvM0_o
RESEPI 3:
1. yg ni korang kena sediakan 3 biji telur, 3/4 cawan gula, 1/2 cawan tepung naik sendiri, 1 sudu kecil asen vanila..
2. pukul telur sampai kembang...masukkan gula, tepung dan asen vanila, kacau rata...
3. masukkan semua kacang, biarkan penuh jgn nampak adunan tu berair sgt...kacau rata...biarkan 30min dalam chiller..
4. keluarkan adunan drp chiller...tuang adunan atas dulang yg dilapik dgn baking paper...nipis2 je tau, biarkan nampak beronggan pon takpe sbb nanti dia akan kembang, tak mcm resepi 1 & 2 tu...
5. bakar 15-20min/sampai masak dalam oven, suhu 180'c...
6. macam biasa, potong panas2 & sejukkan dulu baru patahkan ikut bentuk yg kita potong...
antara ketiga2 ni mana paling sedap? well, ikut citarasa korang la kan...kalau i paling suka pakai tepung florenta tu sbb rasa dia balance & paling senang kerja! kedua i suka yg pakai telur & tepung tu sbb rasa dia mcm biskut famos amos sikit & boleh dpt dlm kuantiti yg byk bila pakai resepi ni...yg caramel tu pon sedap cuma rasa dia dah terlalu common...hehe...sila cuba tiga2 jenis resepi utk tahu mana yg "kena" dgn tekak uols yer...selamat mencuba! :)

No comments:

Post a Comment