Deluxe Delicacy Entreprise ( CA0170105-W)
Lot 6/764 Kg Pelindung, Beserah,
26100 Kuantan, Pahang.
delicacystopcentre@yahoo.com
Fb: MazniHaznira MohdNazir
0169504232/01118177318

*********************************************************************************************************************************************************
Terima Kasih kerana berkunjung ke Laman ini.

Bahulu adalah sejenis makanan tradisional yang amat di gemari oleh semua peringkat umur. Semakin hari bahulu semakin berkembang dengan sentuhan moden, dengan pelbagai jenis perisa dan inti. dlm kemodenan bahulu, kami masih mengekal resepi tradisional nenek moyang.... tanpa pengawet, bahulu boleh tahan sehingga sebulan.

Sesuai dijadikan Cenderahati / Doorgift untuk Majlis Perkahwinan , Pertunangan , Akikah , Cukur Jambul , Hari Jadi dan sebarang majlis.

***************************************************************************************************************************************************************************************

Thursday 7 November 2013

kek pelangi chef izany

Resepi : Kek Pelangi Chef Izany
Oleh : Chef Izany Masterchef

Bahannya :
220 gm tepung kek
250 gm mentega
200 gm gula kastor
5 sudu besar susu full milk dutch lady
1 sudu kecil esen vanilla
4 biji telur gred A
Pewarna kuning, hijau dan merah
1 sudu kecil baking powder (diayak bersama tepung kek)
Acuan bulat 8 inci

Caranya :
  1. Gris acuan dengan mentega. Panaskan ketuhar dengan suhu 180 darjah celcius.
  2. Pukul mentega dan gula dengan kelajuan sederhana sehingga kembang dan putih.
  3. Perlahankan kelajuan dan masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul sebati.
  4. Masukkan tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit sambil dikacau.
  5. Masukkan susu dan esen vanilla . Gaul rata. 
  6. Bagikan kepada 3 bahagian. Warnakan merah, kuning dan hijau.
  7. Ambil 1 senduk aduanan kuning dan letakkan dibahagian tengah acuan.
  8. Kemudian ambil 1 senduk aduanan merah dan tompokkan diatas yang kuning tadi. Akhir sekali aduan hijau. 
  9. Ulangi proses sehingga habis.
  10. Goyangkan aduanan supaya rata.
  11. Bakar selama 30 minit sahaja.
  12. Cucuk dengan garfu, jika licin maka telah masak.kek

No comments:

Post a Comment