Deluxe Delicacy Entreprise ( CA0170105-W)
Lot 6/764 Kg Pelindung, Beserah,
26100 Kuantan, Pahang.
delicacystopcentre@yahoo.com
Fb: MazniHaznira MohdNazir
0169504232/01118177318

*********************************************************************************************************************************************************
Terima Kasih kerana berkunjung ke Laman ini.

Bahulu adalah sejenis makanan tradisional yang amat di gemari oleh semua peringkat umur. Semakin hari bahulu semakin berkembang dengan sentuhan moden, dengan pelbagai jenis perisa dan inti. dlm kemodenan bahulu, kami masih mengekal resepi tradisional nenek moyang.... tanpa pengawet, bahulu boleh tahan sehingga sebulan.

Sesuai dijadikan Cenderahati / Doorgift untuk Majlis Perkahwinan , Pertunangan , Akikah , Cukur Jambul , Hari Jadi dan sebarang majlis.

***************************************************************************************************************************************************************************************

Monday 16 September 2013

Resoles

as salam....

petang2 ni sambil layan baby... teringat lak kuih ni... nampak cam mudah je.... kulit dio cam lemping.... inti dio ala2 inti2 karipap je.... google2... jumpa la... rupa2nyer makanan org seberang.... cari resepi pun... blog2 org sana je yg ada... malaysia kurang famous lagi kot...... minggu lepas ada nampak kawan fb wat kelas... ada baby susah sikit skrg nak join kelas2 masakan ni.....

jom la kita layan... try n error resepi dr http://resipiibundo.blogspot.com
semoga ilmu dr ibundo ni memberi manfaat kpd semua...



 


Untuk inti:
2 sb majerin
1 biji bawang besar dicincang
2 ulas bawang putih dicincang
100 gm daging ayam didadu kecil
150gm carrot didadu kecil
1 biji  ubi kentang didadu kecil
2 1/2 sb tepung gandum
1 sk serbuk stok ayam
150ml susu cair
3/4 st serbuk lada putih
3/4 st garam
1 batang daun bawang dihiris halus.

Cara:
Panaskan majerin, tumis bawang besar dan bawang putih sampai wangi. Tambahkan daging ayam, kentang  dan carrot. Tumis sebentar.
Masukkan tepung gandum, kacau rata jangan bergumpal. Tambah stok ayam dan susu dan kacau hingga pekat dan rata. Bubuh lada putih, garam dan daun bawang.
Kacau rata dan angkat.  Sejukkan.


Bahan kulit:
2 biji telur
375 ml air
150gm tepung gandum
1 1/2 sb majerin dicairkan
3/4 st garam

Cara:
Pukul telur dan air sebentar. Tambahkan tepung gandum. Kacau rata. Masukkan majerin dan garam.  Gaul rata.
Buat adunan menjadi dadar nipis dengan memakai pan tidak melekat berdiameter 12 cm.  Kalau tak ada, agak-agaklah.  Pakai jelah apa yang ada.



Pelapis:
2 putih telur dikocok dengan 100 ml air
100gr tepung roti



 Penyelesaian:
Ambil selembar dadar, bubuh 2 sudu makan adunan ayam. Gulung.  Lekatkan tepi dadar dengan sedikit air.
Celup ke dalam campuran telur putih dan air, guling ke dalam tepung roti hingga rata. Simpan sekejap dalam peti ais lebih kurang 1/2 jam supaya balutan melekat sempurna. (Kalau tak sabar tak payahlah simpan. )
Goreng sehingga kekuningan.

No comments:

Post a Comment